Meny 2

Denna meny är ett förslag på en trerätters GI-middag för två.MENY

Förrätt:    Räkfylld avokado
Varmrätt:  Ungstekt laxfilé
Dessert:   Egen glass med apelsin och kanel

Räkfylld avokado

1 avokado 
150 g räkor med skal
1 dl crème fraiche
1 vårlök
1 vitlöksklyfta
salt
peppar

Dela avokadon i halvor och ta ut kärnan. Riv vitlöken och hacka vårlöken. Skala räkorna och blanda dem med crème fraichen och löken. Salta och peppra efter smak. Fyll avokadohalvorna med röran. Snabbt, enkelt och gott! 

Ungstekt laxfilé med blomkålsmos

300 g laxfilé, del av en sida
olivolja
sesamfrön
salt

1/2 Blomkålshuvud
1 dl grädde
1 dl riven smakrik ost
1 vitlöksklyfta

Se till att alla ben är bortplockade ur laxen. Häll olivolja i en ugnsfast form. Lägg laxen med skinnsidan nedåt och den rosa sidan uppåt. Strö över sesamfrön, salta och ringla lite olivolja över. Ställ in i ugnen i 10-15 min i 200 grader.  

Beroende på hur tjock eller tunn laxbiten är, är det svårt att ange en exakt tid i ugnen. Den ska inte gå för länge, då blir den torr.

Dela blomkålen i mindre bitar. Lägg i blomkålen och vitlöken i en kastrull med vatten så det täcker kålen. Låt koka nästan helt mjuk. Häll av vattnet spara blomkål och vitlök, tillsätt grädden och mixa slätt. Tillsätt riven stark ost.  Färdigt att servera.
Servera med en grönsallad till.

Egen glass med apelsin och kanel

1 dl grädde
1 ägg
2 msk flytande honung
1 krm vaniljpulver
1 apelsin
kanel

Ta fram en skål och vispa grädden. I en annan skål vispar du ägget, 1 msk honung och vaniljpulvret. Rör samman de två skålarnas innehåll. Fördela den blivande glassen i två portionsskålar. Ställ in i frysen i minst 2 timmar. Ta fram strax innan servering. 

Skala en apelsin med kniv, så inget av det vita tunna finns kvar. Skiva apelsinen tunt. Lägg på apelsinskivorna på glassen, ringla resten av honungen över och strö på kanel.
Färdigt att servera!


Tillbaka till första sidan >>